Ervaringen

Heel diverse ervaringen heb ik met mijn slechthorendheid. 
Ik deel dit met als doel inzicht te geven in wat je als slechthorende tegen kunt komen.

Sommige verhalen zijn vast herkenbaar, sommige helemaal niet.
Iedereen gaat anders met zijn beperking om, als die het al als een beperking ervaart.
Voel je vrij om te reageren.
Ik ben benieuwd naar de andere ervaringen!

Toegang tot communicatie
Toegang tot communicatie is iets wat ik héél belangrijk vind. Voor mijzelf, voor de kinderen die ik begeleid, de mensen om mij heen…. eigenlijk voor iedereen. Ik probeer altijd zelf toegang te verkrijgen, maar als ik zie dat een ander geen toegang heeft of niet volledig, dan zorg ik dat die het alsnog krijgt. Op allerlei manieren; door samen te vatten waar iets over gaat, door erbij te betrekken, door anderen erop te attenderen dat ze rustiger moeten spreken……….
Als je geen toegang hebt tot communicatie, doet dat iets met je. Althans; dat is mijn ervaring. Keer op keer……
Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is en ben blij dit van anderen bevestigd te hebben gekregen.
Begin maart had ik een volle week achter de rug met heel verschillende verhalen met als thema; “toegang tot communicatie” en zo bedacht ik dat ik er extra aandacht aan wil besteden in mijn blog.
Hier volgt eerst een samenvatting van de week en daarna de inhoud van de gesprekken.
De week startte maandag met yoga met nog een andere slechthorende vrouw, waarbij zo lief rekening met ons gehouden wordt.
Dinsdag had ik een interview met Jinne Das van Tolknet. Zij stelde mooie verdiepende vragen, waardoor ik mij realiseerde dat de weg naar gebaren voor mij met een omweg is geweest.
Woensdag een rustige dag die ik nodig had om mij op te laden voor de drukte in de rest van de week.
Donderdag gewerkt met mijn lieve collega’s en heerlijke kinderen op de Knipoog met nagenoeg volledige toegang tot communicatie.
Daar direct achteraan een mooi gesprek met Bianca van 100%slechthorend bij mij in de camper. Zij heeft veel succes met de Gebarenchallenge, waar ik ontzettend blij mee ben, want dit betekent nóg meer bewustwording van hoe ondersteunend gebaren kunnen zijn in de communicatie; juist ook voor slechthorenden.
Daarna met 2 lieve collega’s gegeten en de film “Doof kind” gekeken. Deze film raakte mij meer dan verwacht. Tijdens het napraten met mijn collega’s en enkele ouders, bleek dat iedereen daar andere dingen uit haalde. Mooi!
Vrijdag ook eerst gewerkt op de Knipoog en daarna heb ik Kanjervan7 weer mogen coachen. Wát een heerlijke Kanjer!
Zaterdagochtend kwam mijn intervisiegroep met kindercoaches bij mij samen in de camper. Elke kindercoach haar eigen kwaliteiten en manier van werken, waardoor we elkaar weten te verrijken met nieuwe inzichten, materialen en goede feedback. Zo inspirerend! Ook hier kwam slechthorend-zijn ter sprake.
Zaterdagmiddag- en avond voor het eerst naar Sencity geweest. Een groot warm bad, waarin ik mij zonder extra inspanning met wie ik dan ook wilde, kon kletsen. Héérlijk om die vrijheid te hebben en niet afhankelijk te zijn van het al of niet, misschien wel/misschien niet of half te verstaan. Communicatie is daar gewoon toegankelijk! Hier sprak ik verschillende mensen met verschillende ervaringen en één verhaal is mij zo bijgebleven! Zo mooi! Die deel ik absoluut ook nog eens.
Blijf mij maar volgen, dan komen de mooie verhalen je vanzelf tegemoet!

Communicatie df/sh onderling……

Hoe kan het dat op een dag met alleen doven en slechthorenden de communicatie zo ontspannen toegankelijk is? Afgelopen zaterdag heerlijk met een team slechthorenden gevolleybald tijdens een toernooi voor doven en slechthorenden. Er zijn heel diverse mensen; jong, oud, spelend, kijkend, kletsend, gebarend, slechthorend met hoortoestellen, met CI’s, of met allebei., ook zijn er … Meer lezen over Communicatie df/sh onderling……

Tolkinzet

Tolkinzet tijdens een training met filmpjes. Ik hoor en lees vaker terug dat wij als doven en slechthorenden lastiger deel kunnen nemen aan discussies of interacties, waarin gevraagd wordt te reageren op bijv. een vraag of stelling. Dit ervoer ik onlangs vrij sterk. Ik liep steeds achter de feiten aan. Ik ben met een training … Meer lezen over Tolkinzet

Noorwegen in een Notedop

Vakantie met ons gezin. Voor het eerst met ons fijne gezin naar Noorwegen. Een, voor ons, nieuw land met nieuwe indrukken, andere mensen, andere pistes, andere omgeving en allerlei belevenissen die we samen beleven. De vakantie was in één woord: GEWELDIG! Waarom plaats ik hier nu een blog over? Omdat elke vakantie mijn slechthorendheid toch … Meer lezen over Noorwegen in een Notedop

Toegang tot communicatie

Zoooo belangrijk! Voor mijzelf, voor de kinderen die ik begeleid, de mensen om mij heen…. eigenlijk voor iedereen. Ik probeer altijd zelf toegang te verkrijgen, maar als ik zie dat een ander geen toegang heeft of niet volledig, dan zorg ik dat die het alsnog krijgt. Op allerlei manieren; door samen te vatten waar iets … Meer lezen over Toegang tot communicatie

Via een omweg gebaren

Tijdens mijn interview met Tolknet gingen we terug in de tijd. Ik heb als kind van 3 t/m 16 jaar op de Weerklank in Leiden gezeten. Een cluster 2 school, waar geen gebaren werden gebruikt. De school was qua communicatie goed toegankelijk met solo-apparatuur, kringopstelling, kleine klassen en docenten die rustig en duidelijk spraken. In … Meer lezen over Via een omweg gebaren

Toegang tot communicatie bij teamsport

Ik zou nog een verhaal delen na mijn week vol mooie ervaringen en verhalen van anderen rondom ‘toegang tot communicatie’. Bij deze! Ik sprak de slechthorende vrouw, waar het mooie verhaal van komt, tijdens Sencity. Eerder hadden we tijdens een volleybaltoernooi het uitgebreid gehad over onze gezinnen, bijkomende communicatie op school, vriendjes en vriendinnetjes die … Meer lezen over Toegang tot communicatie bij teamsport