Toegang tot communicatie

Zoooo belangrijk!

Communicatie Loesje
Voor mijzelf, voor de kinderen die ik begeleid, de mensen om mij heen…. eigenlijk voor iedereen.
Ik probeer altijd zelf toegang te verkrijgen, maar als ik zie dat een ander geen toegang heeft of niet volledig, dan zorg ik dat die het alsnog krijgt. Op allerlei manieren; door samen te vatten waar iets over gaat, door erbij te betrekken, door anderen erop te attenderen dat ze rustiger moeten spreken……….
Als je geen toegang hebt tot communicatie, doet dat iets met je. Althans; dat is mijn ervaring. Keer op keer……
Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is.

Begin maart had ik een volle week achter de rug met heel verschillende verhalen met als thema; “toegang tot communicatie” en zo bedacht ik dat ik er extra aandacht aan wil besteden in mijn blog.
Hier volgt  een samenvatting van zo’n week en samenvatting van de gesprekken.
De week startte maandag met yoga met nog een andere slechthorende vrouw, waarbij zo lief rekening met ons gehouden wordt. Wat gebeurt er als je je ogen dicht doet bij yoga?
Dinsdag had ik een interview met Jinne Das van Tolknet. Zij stelde mooie verdiepende vragen, waardoor ik mij realiseerde dat de weg naar gebaren voor mij er één met een omweg is geweest.
Woensdag een rustige dag die ik nodig had om mij op te laden voor de drukte in de rest van de week.
Donderdag gewerkt met mijn lieve collega’s en heerlijke kinderen op de Knipoog met nagenoeg volledige toegang tot communicatie.
Daar direct achteraan een open gesprek met Bianca van 100%slechthorend bij mij in de camper. Zij heeft veel succes met de Gebarenchallenge, waar ik ontzettend blij mee ben, want dit betekent nóg meer bewustwording van hoe ondersteunend gebaren kunnen zijn in de communicatie; juist ook voor slechthorenden.
Daarna met 2 lieve collega’s gegeten en de film “Doof kind” gekeken. Deze film raakte mij meer dan verwacht. Tijdens het napraten met mijn collega’s en enkele ouders, bleek dat iedereen daar andere dingen uit haalde. De kern was, hoe kan het ook anders, toegang tot communicatie. Mooi!
Vrijdag ook eerst gewerkt op de Knipoog en daarna heb ik Kanjervan7 weer mogen coachen. En tijdens het coachen heeft hij volledig toegang tot communicatie.
Zaterdagochtend kwam mijn intervisiegroep met kindercoaches bij mij samen in de camper. Elke kindercoach met haar eigen kwaliteiten en manier van werken, waardoor we elkaar weten te verrijken met nieuwe inzichten, materialen en goede feedback. Zo inspirerend! Door de kleine en rustige setting bij mij in de camper was ook hier de communicatie goed toegankelijk. Ook hier kwam slechthorend-zijn ter sprake.
Zaterdagmiddag- en avond voor het eerst naar Sencity geweest. Een groot warm bad, waarin ik mij zonder extra inspanning met wie ik dan ook wilde, kon kletsen. Héérlijk om die vrijheid te hebben en niet afhankelijk te zijn van het al of niet, misschien wel/misschien niet of half te verstaan. Communicatie is daar gewoon toegankelijk! Hier sprak ik verschillende mensen met verschillende ervaringen en één verhaal is mij zo bijgebleven! Zo mooi!
Die deel ik absoluut ook nog eens.

Blijf mij maar volgen, dan komen de mooie verhalen je vanzelf tegemoet!
Verhalen tegemoet